Работа со компјутер и основи на програмирање

На оваа страна се постирани наставните програми за предметот Работа со компјутер и основи на програмирање на македонски и албански јазик, извадок од Глобалното и тематското планирање за петто одделение кој се однесува на овој предмет и ги содржи: општите и конкретните цели, стандардите за оценување, критериумите за оценување, планираните активности, наставните содржини и очекуваните ефекти. Во иднина на оваа страна ќе ги постирам и дневните подготовки по овој предмет за V одд. Се надевам дека со ова ќе им помогнам на наставниците кои го предаваат овој предмет.

Среќен почеток!

Nastavna programa-Rabota so kompjuter-V odd

Nastavna programa-Rabota so kompjuter-V odd-albanski jazik

Planiranje –  Rabota so kompjuteri i osnovi na programiranje za V odd. – извадок од тематското планирање за V одд.

programiranje – Прирачник за наставници

informatika_5_mk – Учебник од поранешно петто одделение

dabar2017  Задачи, решенија и напаствија за наставник

06.09.2017 RK Hardver i softver, procesor i memorija

Delovi na kompjuterski sistem – nisko nivo – nastaven list

Kompjuterski sistem – tekst

Kомпјутерски систем – prezentacija

13-09-2017-RK -operativen-sistem-i-aplikativen-softver

20-09-2017-RK – Rabota so papki, datoteki, ikoni-i-prozorci

27.09.2017 RAB SO KOM Pravila za rabota so kompjuter i Kompjuterski virusi

Kompjuterski virusi – prezentacija

04.10.2017 RK – Razlichni uredi i ergonomija

Ergonomija – plakat

Razlichnite uredi i ergonomija- prezentacija

Test – RK – I Tema

18.10.2017 RK Kreiranje na dokument i ureduvanje na tekst

25-10-2017- RK Dodavanje-sliki vo-dokument

 

 

 

01.11.2017 RK Crtanje-vo-dokument

08-11-2017- RK Rabota so tabeli

11.11.2017 RK Dodavanje-grafichki-objekti-vo-slajd

15.11.2017 RK Dodavanje efekti vo prezentacija

22.11.2017 RK Dodavanje-audio i video zapisi -vo-prezentacija

29.11.2017- RK Kreiranje-celosna-prezentacija

06-12-2017 RK Algoritam i programa

algoritam-i-programa – prezentacija

Screenshot_2

13.12. 2017 RK Ucenje-preku-igra-dm

20.12. 2017 RK Ucenje-preku-igra-dm

27.12.2017 RK Sproveduvanje-fiz-aktivnosti-koi-simuliraat-kompjuterski-procesi

raboten-list-1

24.01. 2018 RK Reshavanje i analiza na reshenija na logichki zadachi

NL Zadachi Dabar 1. chas

31.01. 2018 RK Reshavanje i analiza na reshenija na logichki zadachi – 2 chas

NL Zadachi Dabar – 2 chas

07.02. 2018 RK Reshavanje i analiza na reshenija na logichki zadachi – 3 chas

NL Reshavanje logichki zadachi 3

14.02. 2018 RK Reshavanje i analiza na reshenija na logichki zadachi – 4 chas

NL Reshavanje logichki zadachi 4

21.02. 2018 RK Reshavanje i analiza na reshenija na logichki zadachi – 5 chas

NL – Reshavanje ligichki zadachi – 5

28.02.2018 RK Programiranje-i-programski-jazici

07-03-2018-RK -Potsetuvanje-na-osnovnite-elementi-na-integrirana-okolina-za-programiranje

3_Osnovi na Scratch

14.03.2018 RK – Izvrshuvanje programa i debagiranje

21.03.2018 RK Izrabotka-ednostavni-programi-so-redosledna-struktura1

raboteh-list-so-programa-za-crtanje-kvadrat

28.03.2018 RK Izrabotka-ednostavni-programi-koi vkluchuvaat promenlivi

Kreiranje programa so promenlivi

04.04.2018 7 RK Izrabotka ednostavni programi so struktura za izbor

11-04-2018 RK-izrabotka-ednostavni-programi-so-struktura-za-povtoruvanje

struktura-za-povtoruvanje

18.04.2018 RAB SO KOM Izrabotka ednostavni programi so kombinacii od strukturi – obrabotka

02.05.2018 RAB SO KOM Internet servisi, veb prelistuvachi, internet adresa- obrabotka

09-05-2018 RK Zvucni-i-video-sodrzini-na-internet

16-05-2018-RK 1-komunikacija-preku-internet16-05-2018-RK 2-bezbedno-na-internet

ЗА УЧЕНИЦИТЕ – ИЗВОР НА ЗНАЕЊЕ, ЗА КРЕАТИВНИТЕ НАСТАВНИЦИ – ИЗВОР НА ИДЕИ.

ШКОЛСКА ТОРБА

БЛОГ ЗА УЧИТЕЉЕ

ИЗВОРЧЕ - МАКЕДОНИЈА

ЗА УЧЕНИЦИТЕ - ИЗВОР НА ЗНАЕЊЕ, ЗА КРЕАТИВНИТЕ НАСТАВНИЦИ - ИЗВОР НА ИДЕИ.

Pogled kroz prozor

Digitalni časopis za obrazovne stručnjake

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Lidijin kutak

O svemu što bi moglo zanimati obrazovne stručnjake

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Mатематиком до снова

занимљиви задаци, такмичењa...

Настава 2.0

Примена на Веб 2.0 во настава

Челичната Дама

за сите кои ја сакаат реалноста

%d bloggers like this: