WebQuest

ВОВЕД

Основно училиште:„Дане Крапчев“- Скопје

Име и презиме на наставникот: Метикош Тања

Одделение: II

Дата:02.06.2010 год.

Предмет: Македонски јазик

Наставна тема: Јазик

Часот е реализиран како час за тематско повторување со цел да се повторат и систематизираат стекнатите знаења од темата „Јазик“.и воедно како подготовка за тематски тест Замислен е како квиз во кој учениците одговараат на прашања со повеќечлен избор.

Оваа форма на квиз е многу погодна за повторување затоа што :

 • сите ученици се вклучени и активни
 • учениците веднаш добиваат повратна информација за точноста на одговорот.
 • имаат можност да размислат повторно и да ја корегираат својата грешка
 • секој ученик по три т.е. четири обиди доаѓа до точниот одговор
 • сите ученици ја завршуваат задачата, имаат чуство на задоволство и им се зголемува самодовербата
 • самооценувањето им овозможува да воочат колку научиле и на што треба да обрнат вниманиеВо паралелката во која беше реализиран часот има ученици со посебни

  потреби кои сеуште не се описменети и ученици кои имаат потешкотии со читањето и пишувањето, за нив се предвидени диференцирани цели и задачи според нивните потреби и способности. За секое ниво е подготвена задача во Impress.

 • ПОДГОТОВКА – ЈАЗИК – ПОВТОРУВАЊЕ
 • ЛИСТ ЗА САМООЦЕНУВАЊЕ 1час
 • ЧЕК ЛИСТА ЗА СЛЕДЕЊЕ 1час
 • WEB QUEST-КВИЗ
 • КВИЗ ЈАЗИК
 • ПИШУВАЊЕ
 • ПОЧЕТНА БУКВА

НАПОМЕНА: При работата на  исклучително да се клика на поставените линкови за да функционира правилно.

Линкот меѓу WebQuest-от и квизот нема да ви функционира, ќе треба да воспоставите нов.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

ЗА УЧЕНИЦИТЕ – ИЗВОР НА ЗНАЕЊЕ, ЗА КРЕАТИВНИТЕ НАСТАВНИЦИ – ИЗВОР НА ИДЕИ.

ШКОЛСКА ТОРБА

БЛОГ ЗА УЧИТЕЉЕ

ИЗВОРЧЕ - МАКЕДОНИЈА

ЗА УЧЕНИЦИТЕ - ИЗВОР НА ЗНАЕЊЕ, ЗА КРЕАТИВНИТЕ НАСТАВНИЦИ - ИЗВОР НА ИДЕИ.

Pogled kroz prozor

Digitalni časopis za obrazovne stručnjake

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Lidijin kutak

O svemu što bi moglo zanimati obrazovne stručnjake

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Mатематиком до снова

занимљиви задаци, такмичењa...

Настава 2.0

Примена на Веб 2.0 во настава

Челичната Дама

за сите кои ја сакаат реалноста

%d bloggers like this: