Среќна Нова 2015 година

На сите ученици, родители и наставници им ја честитам Новата Година . Од срце  Ви посакувам Новата година да Ви биде исполнета со среќа и насмевки.

 

Врска

Врска

http://www.bbc.co.uk/bitesize/ks1/science/

Овие игри е најдобро да се користат како презентација, затоа што за правилно играње и сваќање на суштината е потребно барем основно познавање на англискиот јазик.

Наставен лист – Мисловни стретегии

За неделата за консолидација

Mislovni strategii pdf

Mislovni strategii doc

За неделата за консолидација по математика

Ако сакате наречете го наставен лист или тест сеедно. Ги проверува целите од програмата за темата Броеви и систем на броеви. Сметам дека наставникот треба да даде усно напаствие пред решавање на секоја задача поединечно, поради потешкотеиите кои ги имаат учениците со читањето и разбирањето на содржините во овој период.

Broevi i sistem na broevi – pdf

Broevi i sistem na broevi – doc

Предпоставувам дека во  word документот се ке биде изместено но сепак Ви го испраќам доколку некој сака даизврши измени во задачите. Ви посакувам успешна работа!

Врска
  1. Украсете ја елката!

Испеци па реци деци

Игра за најмлађе. Једноставно превуците украсе и окитите новогодишњу јелку. У игру улазите кликом на слику испод.

Jelka

View original post

ИСТРАЖИ ЈА ШУМАТА ПРЕКУ ИГРА – прирачник за едукација и запознавање со македонските шуми преку игра

Предговор
Овој прирачник е наменет за сите кои работат со деца од предшколска (прикладен е и за учениците од I, II, III одд.) возраст, а сакаат да го прошират својот репертоар на активности под отворено небо. Тежиштето на овој прирачник лежи во запознавање на
различни животни средини, шума, ливада, поток, бара и преку непосредно
доживување на природата…

Istrazi ja shumata preku igra – priracnik

Врска

ZONDLE  е апликација во која можеш да креираш тестови и едукативни игри, да формираш свој клас и да ја следиш работата и напредокот на своите ученици. Не е баш лесно, посебно за некој како мене што не го владее добро англискиот јазик. Но еве успеав да направам една игрица. Видете ја и обидете се и Вие. Малата сликичка под текстот е линк до играта.

СликаОдЕкран-1

Одземање во обем на бројот 8

 

 

 

Наставни листови собирање и одземање едноцифрен и двоцифрен број

Sobiranje dvocifren so ednocifren broj

odzemanje ednocifren od dvocifren broj

+ i – so DE i E

Презентации математика и општество

Презентациите ( анимациите) најдобро функционираат на наставничките и школските лаптопи

Promena na mestata na broevite

semejstvo

Видео

Моделирање – кукличка

Прекрасно видео кое може да се искористи во воведен дел на часот по ликовно за моделирање, со помош на ова видео ќе бидете сигурни дека децата ќе изработат тродимензионална фигура.

Дополнување реченици – читање со разбирање – 2 нивоа

Наставните листови се превземени и преведени од хрватски од колешката  Мира Чувидиќ.

DOPOLNUVANJE RECENICI

Гласајте за нај ООР наставник

До сите мои пријатели,
Доколку мислите дека со мојата работа и споделување на отворени образовни ресурси на мојот блог „Изворче“ го заслужувам називот НАЈ ООР НАСТАВНИК, гласајте за мене на овој линк. Благодарам!
Одете на линкот,а не да кликате LIKE, таму не се бројат лајкови. Повторно благодарам!

http://oer.mk/2014/12/glasajte-za-naj-oor-nastavnik-naj-oor-profesor/

By Тања Метикош Posted in Линк