ПРОЦЕНУВАЊЕ И ЗАОКРУЖУВАЊЕ БРОЕВИ ДО 100

Zaokruzuvanje broevi – презентација

Procenuvanje i zaokruzuvanje – презентација

Zaokruzuvanje broevi – наставен лист

Tabela za zaokruzuvanje broevi do 100

Емоции за оценување (семафор)

Emocii za ocenuvanje

Емоциите се печатат на хартија во боја. Секој ученик добива три емоции кои постојано ги чува во својот прибор. Со користење на емоциите се постигнуваат повеќе цели:

– зголемување на вниманието и мотивираноста,

– развивање способност за оценување и самооценување според дадени критериуми,

–  искажување на своето мислење и поткрепување на истото со факти 

Емоциите може да се користат на сите часови, во секој дел од часот: кога треба да ја следат и оценат презентацијата на другарчето ( на пр. читање, рецитирање, раскажување, усни одговори, решавање задача итн), кога треба да се самооценат, кога треба да го искажат степенот на задоволство од определена активност, кога треба да покажат колку научиле на часот, кога се донесува некаква одлука во одделението итн.

Сликовница – Катина на село

Book titled 'Катина на село'Read this free book made on StoryJumpervar pr=((“https:” == document.location.protocol) ? “https:” : “http:”);if (typeof SJScriptLoaded === “undefined”) {window.SJScriptLoaded = true;var s = document.createElement(“script”);s.src = pr+”//www.storyjumper.com/script/storyjumper-embed.js”;document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);function r(f){/in/.test(document.readyState)? setTimeout(“r(“+f+”)”,9) : f()}r(function() { SJMakeBookOpenLightBox(); });}

Анализа на текст – Техника – Пајакова мрежа

Техника за разбирање  и доживување на литературен текст

NL – Analiza na tekst – Tehnika – Pajakova mreza

Геометриски тела

NL – Geometriski tela – наставен лист

Geometriski tela – презентација

Крстозбор – Латиница – вежби со буквите Ž, Z, C, Č

Krstozbor latinica – Ž, Z, C, Č – наставен лист

20.10.2015 MAK Latinica vezbi (5) – дневна подготовка

Kako se resava krstozbor – презентација

Агрегатор на видео содржини

Министерството за образование пушти во употреба ново електронско помагало. Што мислите за него? Колку ќе ни биде од корист?

СликаОдЕкранот

Агрегатор на видео содржини

Таблица множење со 2, 3, 4, 5 и 10 – игрица

Овие верзии  правилно функционираат на компјутери со WINDOWS оперативен систем

TABLICA MNOZENJE SO 2 3 4 5 I 10

TABLICA MNOZENJE SO 2 3 4 5 I 10

ТАБЛИЦА МНОЖЕЊЕ СО 2,3,4,5 И 10 – ИГРИЦА

Анимациите од презентацијата функционираат на наставничките и на ученичките лаптопи но не и на некои понови компјутери. Сакав истото даго направам и на компјутер со windows но не можев затоа што ги нема потребните алатки за вакви анимации или пак јас не успеав да ги пронајдам

TABLICA MNOZENJE SO 2 3 4 5 I 10

Речи слагалице

Убава идеја!

Испеци па реци деци

Одаберите слику, направите довољно копија.

Исецају се слике вертикално по линијама. Најбоље је да деца сама исецају, неправилности неће сметати, јер ће се слике уклопити. Приликом исецања редослед трака ће се пореметити. Сложити слагалицу на столу или је залепити у свесци.

Слагалице се могу радити и код куће, са млађом децом. Овакве слагалице доприносе развијању моторичких способности, перцепције и олакшавају почетно читање.

20141005_111056Можете преузети слагалице: EkserAutoKljucJabukaLastaLeptirListMisOkoOlovkaSlonSesirPismo

View original post