Забите кај човекот

Zabite kaj chovekot – наставен лист

Zabite kaj chovekot – презентација

Наставни листови со мерки за време

Presmetuvanje vremenski intervali vo chasovi i minuti docx

Presmetuvanje vremenski intervali vo chasovi i minuti pdf

Chitanje vreme  docx

Chitanje vreme pdf

Soodnos na merkite za vreme  docx

Soodnos na merkite za vreme  pdf

 

Подготовка – Работа со компјутери и основи на програмирање

04_Запознавање_со_ScratchJr

19.05.2016 RAB SO KOM Zapoznavanje so osnovnite elementi na integrirana okolina za programiranje

НЛ со мерки за зафатнина

Zadaci so merki za zafatnina

Zadaci so merki za zafatnina

Tekstualni zadaci so merki za zafatnina – високо

Tekstualni zadaci so merki za zafatnina

Tekstualni zadaci so merki za zafatnina

РК – Програмирање и програмски јазик

Содржината на подготовката е превземена од прирачникот „Програмирање“ Во прилог го објавувам и прирачникот кој се однесува за наставниците кои предаваат во предметна настава но сметам дека и нам ќе ни биде од голема корист во работата.

12.05.2016 RAB SO KOM Programiranje i programski jazici

programiranje – prirachnik

(НЕ)КОЛЕГИЈАЛНОСТ

Драги колешки и колеги се чуствувам непријатно но воедно и навредено  додека ја пишувам оваа објава. Непријатно поради тоа што се однесува на наша колешка наставник Дијана Стевковска – наставник по одделенска настава во ООУ „Јан Амос Коменски“ – Скопје.  Колешката Дијана во ФБ групата „Трето одд. – Интерактивно учење“ https://www.facebook.com/groups/1602474879984077/permalink/1758119767752920/  објавила подготовка за час по предметот Работа со компјутери и основи на програмирање, во која речиси во целост го превземала текстот од моите подготовки кои редовно ги објавувам на блогот „Изворче“ и ја објавила под свое име без да го наведе изворот. Класична кражба!

                Можеби не верувате! Доказите се евидентни, во прилог ги доставувам  моите подготовки (од кои колешката се послужила) и нејзината подготовка. Проценете сами! И Ве молам да го искажете своето мислење во коментар, можеби навистина грешам.

Некој ќе рече дека она што го објавувам е отворен ресурс, секој може да го превземе, секој може да го измени и прилагоди на своите потреби. Да, тоа е точно но јас објавувам затоа што сакам да им помогнам на моите колешки во работата, јас објавувам затоа што сакам  повеќе деца да имаат пристап до квалитетни ресурси, но не објавувам за некој да се кити со туѓи пердуви.

                Добронамерно  ѝ се обратив на колешката и ѝ укажав на направениот пропуст и да ме спомене како извор, но таа инсистира на тоа дека во целост ја напишала сама.

                Жално е кога човек е толку мал да не може да ја признае сопствената грешка.

                                                                                                                           Тања Метикош

07.04.2016 RK Zapoznavanje so igrata DigitMile obr – Тања

21.04.2016 RK Sovladuvanje na osnovnite koncepti preku igra DigitMile obr – Тања

RK Maj prva – Дијана

Наставни листови

NL Glagoli i imenki  docx               NL Glagoli i imenki   pdf

NL Merki i instrumenti za zafatnina   docx              NL Merki i instrumenti za zafatnina pdf

Проценување и мерење зафатнина

1                 Untitled

Проценување и мерење                                                      1l содржи  1000 ml

Пред крстосница

Презентација и наставен лист

Krstosnica презентација

NL– Pred krstosnica docx

NL – Pred krstosnica pdf

Templates Quiz -Шаблони за квизови

Шаблоните за квизови се презентации во кои треба само да ги вметнете својот наслов и своите прашања и да ги искористите на часот, работата е олеснета поради тоа што веќе се поставени сите линкови и анимации.

Presentation1

Presentation2

Presentation3

Presentation4

memory-game

 

Како постићи ”мождану равнотежу” — Споменка Кочиш

Једноставне вежбе за боље мождане функције код деце Да ли ваше дете има боље развијену леву или десну страну мозга? Деца с развијенијом левом хемисфером имају боље аналитичке способности, док су деца с развијенијом десном страном креативнија, како кажу стара истраживања. Али, последњих година дошло се до нових сазнања према којима значајна разлика између […]

via Како постићи ”мождану равнотежу” — Споменка Кочиш

ПН – Здрав оброк

NL Zdrav obrok  – pdf     NL Zdrav obrok   –  doc

Zdrav obrok – презентација

Untitled

НАПРАВИ ЗДРАВ ОБРОК

Untitled1

НАПРАВИ ЗДРАВ ОБРОК ЗА НА ПАТ