Новата наставна програма за I одд.

Новата наставна програма за I одд. е ставена на увид и јавна расправа. Сега е време да се прочита со внимание и да се дадат сугестии за подобрување, да не биде после „НАС НИКОЈ НИШТО НЕ НÉ ПРАШУВА“

NOVO_OSNOVNO_OBRAZOVANIE_15_01_108

Прирачник и учебник

Оваа литература е наменета за предметна настава. Прирачникот е наменет за наставниците кои го предаваат изборниот предмет „Програмирање“  а учебникот е за учениците од петто осмолетка по предметот „Информатика“. Но како што немаме никаква литература и овие можат да ни се најдат.

informatika_5_mk – учебник

programiranje- прирачник

Материјали од обуката за IV одд. за предметот Работа со компјутер и ….

Здружението на информатичари ги објави материјалите од обуката за IV одд  по  предметот Работа со компјутер и основи на програмирањето.

Материјалите можете да ги превземете на овој линк

http://zim.mk/obuka2016/ 

Неофицијален – ориентационен календар за учебната 2016- 17 год.

Бидејки МОН и БРО не го објавуваат календарот за новата учебна година тогаш кога ни е потребен т.е. кога ги изработуваме нашите распореди и програми за работа, еве јас направив календар за новата учебна година. Се надевам дека ќе Ви помогне при планирањето но имајте на ум дека не е официјален затоа што немам информација за крајот на првото полугодие и почетокот на второто, но вака беше најлогично, затоа што само на овој начин има до 10 Јуни 180 работни денови. Ви посакувам успешна работа.

KALENDAR 2016 – 17 god.

Материјали од обуката Cambridge за IV и V одд.

Материјалите ќе ги најдете на овој линк

https://drive.google.com/folderview?id=0B1dgPoiEqgWQMC1vNzZOWmJBZEU&usp=sharing

Прирачници за формативно оценување

Formativno_ocenuvanje_kaj_ucenicite_so_poteskotii_vo_ucenjeto-_MK

Formativno_ocenuvanje_vo_oddelenska_nastava-_MK

Formativno_ocenuvanje_kaj_ucenicite_so_poteskotii_vo_ucenjeto-_ALB

Formativno_ocenuvanje_vo_oddelenska_nastava-_ALB

Наставни содржини – Работа со компјутер и основи на програмирање III одд.

Напомена: Се препорачува во распоредот да се планираат блок часови.

Nastavni sodrzini – Rabota so kompjuter i osnovi na programiranje – III odd

Работа со компјутер и основи на програмирањето

Од наредната учебна година 2015 – 16, изборниот предмет РАБОТА СО КОМПЈУТЕРИ во III одделение се заменува со задолжителен предмет РАБОТА СО КОМПЈУТЕР И ОСНОВИ НА ПРОГРАМИРАЊЕТО, кој ќе се реализира на 2 часа неделно. Планот и програмата се објавени настраната на БРО но ако сакате можете да ги превземете и овде.

Nastavna programa-Rabota so kompjuter i osnovi na programiranjeto-III odd

nastaven plan devetgodishno 2015-2016

ПРАВИЛНИК за основните професионални компетенции на наставниците во основните и средните училишта по подрачја

Доколку сакате да се запознаете со основните професионални компетенции кои треба да ги поседувате за да ја извршувате наставничката професија, превземете го павилникот кој е донесен и ќе се применува од наредната учебна година.

Pravilnik za osnovnite profesionalni kompetencii na nastavnicite

Објавени се новите програми според Кембриџ по Математика и ПН за IV,V и VI одд.

Колешки,  Ве советувам да ги погледнете добро програмите, посебно оние што ќе треба да направат скок од  IV класично  во V по Кембриџ, имате време во ова полугодие нешто да сработите од тоа што треба учениците да го имаат како предзнаење за V по Кембриџ. На пример видов дека учениците треба да  знаат негативни броеви, мешани броеви, децимални броеви. Се со цел да не Ви се случи тоа што ни се случи на нас и на нашите ученици кога требаше да направиме огромен скок. Со среќа!

Nastavna programa-Matematika IV odd

Nastavna programa-Matematika V odd

Nastavna programa-Matematika VI odd

Nastavna programa-Prirodni nauki IV odd

Nastavna programa-Prirodni nauki V odd

Nastavna programa-Prirodni nauki VI odd

ИСТРАЖИ ЈА ШУМАТА ПРЕКУ ИГРА – прирачник за едукација и запознавање со македонските шуми преку игра

Предговор
Овој прирачник е наменет за сите кои работат со деца од предшколска (прикладен е и за учениците од I, II, III одд.) возраст, а сакаат да го прошират својот репертоар на активности под отворено небо. Тежиштето на овој прирачник лежи во запознавање на
различни животни средини, шума, ливада, поток, бара и преку непосредно
доживување на природата…

Istrazi ja shumata preku igra – priracnik

Долгорочни и среднорочни планирања – Cambridge

Вредните колешки и колеги од Cambridge – прва  генерација ги објавија своите планирања, еве јас ги пренесувам

dolgorocno planiranje matematika za 3 odd 1

matematikaiioddbiljana-140825124957-phpapp01

srednorocno planiranje matematika za 3 odd brane

Srednorocno za prvo odd-matematika

долгорочно и среднорочно планирање-природни науки прво одд.

планирање по математика КЕМБРИЏ 1 одд

 

 

Среднорочни планирања по математика за II полугодие

MATEMATIKA I ODD_VTORO POLUGODIE

MATEMATIKA II ODD_VTORO POLUGODIE

MATEMATIKA III ODD VTORO POLUGODIE

Настава за да се научи – водич за наставници

Учењето ги засега сите и секого; сите минуваме низ времиња на интензивно учење.
Традиционално, учењето го поврзуваме со училиштето, т.е. со нашиот прв контакт со еден
свесен, интензивен и несаморешавачки начин на учење. В училиште не сме учеле секогаш
затоа што сме сакале да учиме, затоа што сме биле љубопитни да откриеме нешто повеќе
или затоа што сме имале потреба да ја развиеме таа нова вештина која од нас ќе направи
бр. 1 на игралиштето. Во училиште моравме да го научиме она што наставникот го бараше
од нас и она што од наставникот се барало или за што бил обучен од страна на своите над-
редени или неговите едукатори. Неретко, учењето стануваше апстрактно. Нашето учење
одеднаш престана да биде поттикнувано од барањата на реалниот живот и сè почесто не
успевавме да разбереме што ќе правиме со стекнатото знаење и зошто треба да учиме
нешто без да знаеме за што ќе ни служи. Од нашите наставници зависеше колку ќе успеат
да ја направат видлива таа витална врска и да го одржат нашиот природен ентузијазам за
учење, истражување, инвенција и испробување на непознатото. Некои од нив беа многу
успешни, други помалку; ние можеме да се сетиме и на едните и на другите.

teaching_for_learning_mac

Cambridge

Наставниците од првата генерација кои ги посетија и ги посетуваат обуките за реализирање на наставните програми по математика и природни науки според Кембриџ програмата, ги објавуваат своите трудови (дневни подготовки) во новоотворената група на ФБ. Јас решив да ги соберам и класифицирам по предмети и одделенија и да ги објавам на оваа страна. Збирката ќе ја дополнувам како што колешките ќе објавуваат. На овој начин ќе формираме база од подготовки која ќе ни ја олесни работата. Искрено се надевам дека колешките нема да ми замерат што ги превземам нивните трудови. Трудовите ги објавувам во нивната изворна форма без никакви измени (освен во именувањето на документите за полесно пронаоѓање на потребната подготовка)

I одделение

МАТЕМАТИКА

 

ПРИРОДНИ НАУКИ

PN Delovi na teloto I

PN istrazuvanje – mirisi I

PN Setila I

PN – Vodootpornist na materijalite I

setila za miris- prezentacija

II одделение

МАТЕМАТИКА

MAT. Broj i reshavanje problem II

MAT 3D formi II

MAT 3D nastaven list II

MAT -Broevi do 100 II

MAT – Broevi megu polni desetki II

MAT osnovni i redni broevi II   Redni broevi

 

ПРИРОДНИ НАУКИ

PN Karakteristiki na materijali II

PN prirodni i vestacki izvori na svetlina – II

Samoocenuvanje – prirodni i vestacki izvori na energija

PN Rastvoruvaci II

PN Tegnenje i gmecenje II

 

III одделение

МАТЕМАТИКА

MAT – 2 D formi III

MAT – broevi do 20 III

MAT Merenje III

MAT – merenje, reshavanje problem III

MAT Merki za dolzina III

ПРИРОДНИ НАУКИ

PN delovi na rastenija 2 III

PN Delovi na rastenija III

PN Dvizenje 2 III

PN Dvizenje III

Dvizenje

PN – So voda ili bez voda III

Cambridge

Наставниците од првата генерација кои ги посетија и ги посетуваат обуките за реализирање на наставните програми по математика и природни науки според Кембриџ програмата, ги објавуваат своите трудови (дневни подготовки) во новоотворената група на ФБ. Јас решив да ги соберам и класифицирам по предмети и одделенија и да ги објавам на оваа страна. Збирката ќе ја дополнувам како што колешките ќе објавуваат. На овој начин ќе формираме база од подготовки која ќе ни ја олесни работата. Искрено се надевам дека колешките нема да ми замерат што ги превземам нивните трудови. Трудовите ги објавувам во нивната изворна форма без никакви измени (освен во именувањето на документите за полесно пронаоѓање на потребната подготовка)

I одделение

МАТЕМАТИКА

 

ПРИРОДНИ НАУКИ

PN Delovi na teloto I

PN istrazuvanje – mirisi I

PN Setila I

PN – Vodootpornist na materijalite I

setila za miris- prezentacija

II одделение

МАТЕМАТИКА

MAT. Broj i reshavanje problem II

MAT 3D formi II

MAT 3D nastaven list II

MAT -Broevi do 100 II

MAT – Broevi megu polni desetki II

MAT osnovni i redni broevi II   Redni broevi

 

ПРИРОДНИ НАУКИ

PN Karakteristiki na materijali II

PN prirodni i vestacki izvori na svetlina – II

Samoocenuvanje – prirodni i vestacki izvori na energija

PN Rastvoruvaci II

PN Tegnenje i gmecenje II

 

III одделение

МАТЕМАТИКА

MAT – 2 D formi III

MAT – broevi do 20 III

MAT Merenje III

MAT – merenje, reshavanje problem III

MAT Merki za dolzina III

ПРИРОДНИ НАУКИ

PN delovi na rastenija 2 III

PN Delovi na rastenija III

PN Dvizenje 2 III

PN Dvizenje III

Dvizenje

PN – So voda ili bez voda III

Упатство за планирање на наставата – Природни науки

Upatstvo za planiranje Prirodni nauki_1 odd

Upatstvo za planiranje Prirodni nauki_2 odd

Upatstvo za planiranje Prirodni nauki _3 odd

Адаптирани наставни програми за математика и природни науки од Cambridge International Examination Centre

Mатематика

Programa matematika III oddelenie

Programa matematika II oddelenie

Programa matematika I oddelenie

Природни науки

Programa science III oddelenie

Programa science II oddelenie

Programa_ science I oddelenie

I – IV

Oд I – IV е страница во која ќе најдете мноооогу учебници, наставни листови, задачи по математика но и по други предмети. Покрај тоа има и натписи поврзани со оценувањето. Истражувајте!

http://www.scoop.it/t/skola-svasta?page=2

Зошто е функционалното знаење важно и како да им го овозможиме на нашите деца??

Зошто е функционалното знаење важно и како да им го овозможиме на нашите деца??.

Критериуми за оценување на поведението

И покрај тоа што во нашето образование намалено поведение се изрекува како педагошка мерка по одреден број направени неоправдани изостаноци или забелешки за несоодветно однесување, сметам дека за сите нас е корисно да се запознаеме со овие критериуми кои ги превземав  страницата на ОУ “Херој Радмила Шишковић” . Сметам дека овие критериуми можат да помогнат за формирање на описна оценка во делот за социјализација.

Критериуми за поведение

ОПШТИ УПАТСТВА ЗА СОСТАВУВАЊЕ НА ТЕСТ ПРАШАЊА

Овој текст можете да го превземете како документ од страната „Професионален развој“

ОПШТИ УПАТСТВА ЗА СОСТАВУВАЊЕ НА ТЕСТ ПРАШАЊА

При составување на тест прашањата наставникот треба да се придржува кон следните упатства со цел да биде што поуспешен во изработувањето на тестот.

1. Придржувај се кон табелата на спецификација – на тој начин секоја цел ќе биде претставена со онолку прашања колку што се предвидени во шематскиот план.

2.Прилагоди ги прашањата (терминологијата и речникот) на нивото на способност и возраста на учениците.

3.Секое прашање да се однесува на важен аспект од наставната содржина а не на некој неважен детаљ.

4.Секое прашање да има јасно определен точен одговор да не се случи да се провлече прашање што има повеќе точни одговори а тоа да не се земе во предвид.

5. Формулирај ги прашањата така да бидат јасни и недвосмислени, што подразбира соодветен избор на зборови, што пократки реченици, избегнување на недоволно определени зборови на пр. неколку, многу, понекогаш итн.

6.Не позајмувај реченици од учебникот, затоа што кога се извадени од контекстот на лекцијата го губат своето значење или стануваат двосмислени, а и ги поттикнуваат учениците на просто меморирање.

7. Избегнувај трик- прашања , внесувањето на такви прашања немаат никакво оправдание затоа што со тестот се мери знаењето а не способноста за откривање прикриени грешки.

8. Избегнувај негативни прашања секогаш кога е можно, зошто во тој случај ученикот трба да го измени вообичаениот тек на своите мисли и тоа може да доведе до конфузија. Доколку има потреба од негација тогаш таа треба да биде нагласена-подвлечена или болдирана.

9.Прашањата да бидат независни т.е. одговорот од предходното прашање да не представува услов за одговарање на следното прашање.

10.Не укажувај на точниот одговор преку ирелевантни показатели- како што се должината на дистракторот. сместеноста на точните одговори или пак формулацијата на едно прашање да укажува на одговорот на друго прашање.

ТИПОВИ НА ПРАШАЊА

ТЕСТ ЗАДАЧИ ОД ОТВОРЕН ВИД

Прашања со дополнување– лесно се составуваат, погодни се за помлади ученици, но најчесто проверуваат фактографски знаења и способност за меморирање. При составувањето прашањето треба да упатува само на еден точен одговор, да се испуштат само клучните зборови, празнините да се на крајот од реченицата,да нема повеќе празнини, просторот да не укажува на одговорот.

Прашања со краток одговор – лесно се составуваат, погодни се за помлади ученици, но најчесто проверуваат фактографски знаења и способност за меморирање. При составувањето прашањето треба да упатува само на еден точен одговор.

Прашања со долг одговор – со овој тип на прашања се проверуваат продуктивни и креативни способности,има широк опсег на точни одговори, многу трба да се внимава на јасноста на прашањето да се предвиди што ќе се смета за точен одговор како и можните точни одговори, овие прашања се тешки за бодирање.При составувањето да се внимава на општите упатства.

ТЕСТ ЗАДАЧИ СО ПОВЕЌЕЧЛЕН ИЗБОР

Прашања со двочлен избор– економични се , лесно се составуваат, ги проверуваат сите наставни цели, но најподложни се на погодување.за да се одбегне тоа овие прашања се комбинираат со отворен тип на прашање при што се бара ученикот да го објасни својот избор.При составувањето на прашањето треба да се придржуваме на општите упатства за составување прашања.

Прашања со повеќечлен избор- не се економични просторно и временски , тешко се составуваат, подложни се на погодување но може да се користат за мерење на сите цели и оценувањето е лесно.Составувањето на прашањето се состои од неколку чекори:

– Составување на воведот – прашањето (да се води сметка за општите упатства)

– Составување на точниот одговор (да има само еден точен одговор)

– Составување на дистракторите ( да има најмалку три со што се намалува можноста за погодување, да бидат навистина неточни но да делуваат веродостојно на оние што не го знаат точниот одговор, да бидат приближно со иста должина, граматички и логички да произлегуваат од воведот, да бидат подредени по логички редослед а доколку го нема по азбучен ред.

Прашања со поврзување – временски се економични, способноста за пишување на ученикот не се оценува, погодни се за проверка на фактографско знаење , а варијантата со класификација може да проверува и разбирање и примена. При составувањето на задачата треба да се внимава да има јасно упаство како да се изврши поврзувањето, да се избегне еднаквиот број на премиси и алтернативи, да нема премногу премиси и алтернативи, формулациите да бидат кратки, алтернативите да бидат подредени логички или по азбучен ред.

СЛИКОВНИ ПРАШАЊА

Сликовните прашања не претставуваат посебен тип на прашања туку во веќе споменатите видови прашања се користат слики, графици, цртежи, табели со цел да се помогне во одговарањето на прашањето а понекогаш може сликата,графикот, табелата и др.да биде и носител на проблемот. Се користат само тогаш кога е најсоодветно и најефикасно средство за презентирање на проблемот. Кај малите за процена на оспособеноста за броење, мерење, разликување, кај поголемите работа со табели, карти, графици и др.

ПРИМЕРИ ЗА ТЕСТ ЗАДАЧИ

1 Што проверува задачата– репродукција- познавање

Цел– Знаат дека Скопје е главен град на РМ

Тип– Прашање со дополнување

Главен град на Република Македонија е __________________________.

Точен одговор– Скопје

Бодирање– 1 бод

2. Што проверува задачата– репродукција-познавање

Цел– Ги знаат државните симболи на РМ

Тип– Краток одговор

Наброј ги трите симболи на Република Македонија!

_________________________________________________________________________

Точен одговор– знаме, грб, химна

Бодирање– 1 бод, доколку барем еден симбол не е наведен ученикот добива 0 бодови.

3. Што проверува задачата– примена

Цел-Го применува знаењето за притоките на реката Вардар

Тип– повеќекратен избор

Ако се загади водата во реката Треска тоа претставува опасност и за:

а) Брегалница

б) Вардар

в) Пчиња

г) Црна Река

Точен одговор-Вардар

Бодирање– 1 бод

4. Што проверува задачата– разбирање(процена)

Цел– Ја согледува важноста за заштита на езерата во РМ

Тип– со двочлен избор

Во една населба покрај брегот на Охридското Езеро поважно е да се изгради:

а) центар за спорт и рекреација на населението и туристите

б) филтер за прочистување на отпадните води што се влеваат во езерото

Зошто мислиш така?

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

Точен одговор – Одговор што посочува на важноста на заштитата на езерото

Пр. Ако езерото е загадено нема да доаѓаат туристи.

Ако езерото се загади ќе умрат рибите. Итн.

Бодирање– 1бод ученикот добива само ако има релевантно објаснување.

 5. Што проверува задачата– примена ( проценува, доведува во врска , избира)

Цел: Да умее праведноста на поделбата да ја поврзе со потребата, способноста и заслугата

Тип- повеќечлен избор

Членовите на кошаркарскиот тим треба да изберат свој капитен. Заокружи кого би избрал ти !

а) највисокиот играч

б) најдобриот другар

в) најдобриот играч

г) најстариот играч

Точен одговор-под (В)

Бодирање– 1 бод

 6. Што проверува задачата– примена

Цел– Умее да чита и внесува податоци во графикон, користи симболи дадени во легенда.

Тип– Сликовно прашање

Користејки ги симболите од легендата внеси ги дадените податоци во графиконот. Определените точки поврзи ги со линија.

височина нa планината

изразено во м.

1200 –

1100 –

1000 –

900 –

800 –

700 –

600 –

500 –

400 –

300 –

200 –

100 –

_____________________________________________________________________

       0       1      2     3     4     5      6      7      8     9     10     11     12     13    14     15    16

оддалеченост од подножјето во км

Легенда:   село     планинарски       дом врв

Селото се наоѓа на 4 км оддалеченост од подножјето на 300 м надморска височина.

Планинарскиот дом се наоѓа на 9 км оддалеченост од подножјето на 900 м надморска височина.

Врвот се наоѓа на 11 км оддалеченост и на 1200 м надморска височина.

 Бодирање: Ученикот добива по еден бод за: правилна употреба на симболите од легендата, правилно внесување на истите – (за секој симбол по еден бод), за правилно поврзување на точките – вкупно максимален број на бодови 5.