Ученички парламент

Ги канам сите оние кои го напишаа новиот Закон за основно образование, да се пријават и да ги реализираат моите одделенските часови за избор на претседател и заменик претседател на одделенската заедница во второ одделение, оти јас не се чуствувам способна за тоа, после 35 години работен стаж во образование.

Само нека се подготват добро затоа што на вторачињата (деца од 7 години) ќе треба да им објаснат кои се задолженијата на овие „функционери“ во одделението, кои компетенции треба да ги имаат за да се пријават за кандидати, како да напишат мотивационо писмо за нивната кандидатура (а пред тоа онака експресно да ги описменат), како да соберат потписи од нивните исто така неписмени поддржувачи ( најмалку 1/5 од учениците), како да ги убедат своите соученици дека баш тој е правиот избор за претседател на паралелката и најдобро ЌЕ се бори за нивните права.

Ај во ова можеби и ќе успеат, ќе зборуваат, објаснуваат па кој разбра, разбра. Родителите ќе пишуваат мотивациони писма, ќе ги учат да се потпишуваат и да се фалат како они се најпаметните и најспособните, и ќе умеат да ги бранат и да се изборат за ученичките права како претставници во Ученичкиот парламент, заедно со сите останати претседатели од II до IX одд. ( само да Ви напоменам дека учениците на оваа возраст го сваќаат концептот обврска, ама со правата некако тешко оди) .

Ама по славниот избор нека останат во одделението и нека го смират плачот на децата – кандидати кои не се избрани. Нека им кажат дека тоа е демократски и за следниот избор да се потрудат повеќе. Нека ги поправат скршените пријателства поради тоа што некое другарче не му се потпишало на листата или затоа што не гласало за него. Ќе речете па „гласањето ќе биде тајно“, да, ама сомнежот е пострашен од знаењето. Нека ги убедат дечињата дека изборот помина и дека они сега треба да продолжат и сите да бидат другарчиња, да не се подвојуваат и групираат, да си помагаат меѓусебно, да седат во иста клупа, да си ја делат ужинката се до следниот демократски избор на претседател.

Аааа! Да не заборавам и нека одржат и една родителска средба и нека ги убедат разлутените родители, баби и дедовци, тетки и стрини дека изборот не бил наместен.

Алооооо, што си замислувате бе Вие, од седумгодишна возраст сакате да образувате политичари? Не сте нормални!

Учителка:

Тања Метикош

procedura za izbor

kriteriumi i obvrski

dokumenti za prijavuvanje

Игра- Парови броеви до бројот 10

Игра, парови броеви до бројот десет. Со топот треба да го погодиш бројот што заедно со бројчето од топот го прават збирот 10. На пример ако во топот го има бројот 8 треба да се погоди бројот 2 затоа што 8 + 2 = 10.

Screenshot_1

Се тресеше гората, се роди глувче!

Новиот предлог закон за основно образование е глувчето. Сите оние што се надеваа на ПРОМЕНИ, сите оние што се надеваа на нов систем, ќе останат со подзинати усти. Мене вилицата ми падна до колена.

Што се случи? Промените се најавуваа на големо. Сите засегнати се врвчеа на средби со Министерката, се укажуваше на бројни недостатоци и недоследности, се даваа предлози за подобрување, се држеа по училиштата состаноци на стручни активи, се испраќаа укажувања до Министерството, се формираа тимови од стручњаци и експерти од професори до учители кои се состануваа и нешто работеа ( за работата сигурно беа и добро платени) и на крај НИШТО едно гоооолемо НИШТО!

Го прочитав предлог законот, од почеток до крај, од првиот до двестотиот член, од промена ни трага ни глас. Законот е комплетно ист.

Направена е само незначителна шминка. Мислев дека на прес конференцијата ги истакнуваат само оние промени кои се популарни, а останатите, суштинските, ќе ги воочам кога ќе го прочитам законот. И го прочитав. Првата помисла по читањето ми беше „ Се тресеше гората, се роди глувче!“

Навистина намален е фондот на часови каде повеќе каде помалку. Во I одделение се намалуваат за 5 часа седмично, ама во VIII и IX одделение само за 3 часа, така да сега учениците наместо да имаат 33 часа седмично ќе имале 30 и плус тука не влегуваат часовите за додатна и дополнителна настава.

Нема промена во организацијата, одделенските наставници и понатаму ќе треба да бидат стручни за сите предмети од Физичко и здраствено образование па до Работа со компјутери и програмирање и тоа за пет одделенија. Значи треба да реализираме програми и да имаме стручни познавања  и за музика и за ликовна уметност, да бидеме и јазичари и математичари и истражувачи на природните науки па дури и програмери. Очекуваме квалитет?!

Нема промена во оценувањето и покрај укажувањата дека описното оценување не го дава потребниот ефект во одделенијата од вториот период (IV, V и VI). Не се уважени ни укажувањата  дека во вториот период веќе не треба да се дозволи ученик да преминува во наредното одделение ако има негативна оцена. Предметните наставници се жалат дека им доаѓаат неписмени ученици, ама системот тоа го дозволува.

Нема промена ни во планирањето на додатната и дополнителната настава, и понатаму се очекува од наставниците да направат распоред на овие часови на почетокот на учебната година, а секој што работи во настава знае дека планирањето на додатната и дополнителната настава зависи од потребите на учениците, а тие потреби се менуваат катадневно и не зависат од никаков план. Заборавивте дека работиме со жива материја? Работиме со деца!

Ќе се намалел бројот на ученици во паралелка, по весниците пишува од 20 до 24, а во законот од 20 до 30. Каде е тука промената?

Беше укажувано дека законот содржи многу прекршочни одредби за сé и сешто, дека се чуствуваме како криминалци, дека инспекциите постојано и за сé нешто само ни се закануваат со казните изразени во евра. Е па драги колешки и колеги прекршочните членови не се намалени.

Колегите од средните училишта се жалеа дека директорите имаат премногу ингеренции и неретко истите ги користат несоодветно. Ништо не е променето!

Советувањето на родителите вакво какво што е не го дава потребниот ефект а организацијата на истото е крајно комплицирано и содржи многу администрација. Ништо не е изменето!

Немало да се учи во сабота. Па сé до оваа година и не учевме во сабота. Оваа година, ова Министерство направи Календар со 4 работни саботи, поради тоа што беспотребно ја почнавме учебната година на 4 Септември, поради тоа што зимскиот распуст смислија дека е добро да се спои со Водици и веројатно затоа што 24 Мај (четврток) ќе го спојат со викендот. И сега тоа велат ќе се укине! Во законот пишува дека доколку некој ден не се одработи, истиот ќе се надополни во неработен ден. Веројатно во Недела затоа што кажаа дека Саботите ќе бидат неработни !!!????

Да набројувам уште? Прочитајте го законот и сами ќе се уверите.

преземи го Нацрт-законот за основното образование

П.С. Аааааа и најбитно сега не сме ни учители, ни наставници, ни професори сега сме  Даватели на јавни услуги во основното образование чл. 99, па таму ќе се пронајдете во која категорија припаѓате.

Тања Метикош

Прирачник и учебник

Оваа литература е наменета за предметна настава. Прирачникот е наменет за наставниците кои го предаваат изборниот предмет „Програмирање“  а учебникот е за учениците од петто осмолетка по предметот „Информатика“. Но како што немаме никаква литература и овие можат да ни се најдат.

informatika_5_mk – учебник

programiranje- прирачник

Дневна подготовка

25.04.2017 RAB SO KOM Izrabotka ednostavni programi so kombinacii od strukturi – obrabotka

https://scratch.mit.edu/projects/156865148/     линк до мојата програма

Изработка на едноставни програми со структура на повторување – подготовка

11.04.2017 RAB SO KOM Izrabotka ednostavni programi so struktura za povtoruvanje

Struktura za povtoruvanje – презентација

Дневна подготовка – Креирање едноставни програми со редоследна структура

04.04.2017 RAB SO KOM Izrabotka ednostavni programi so redosledna struktura  подготовка

Izrabotka na ednostavni programi so redosledna struktura презентација

Raboteh list so programa za crtanje kvadrat  работен лист