Ученички парламент

Ги канам сите оние кои го напишаа новиот Закон за основно образование, да се пријават и да ги реализираат моите одделенските часови за избор на претседател и заменик претседател на одделенската заедница во второ одделение, оти јас не се чуствувам способна за тоа, после 35 години работен стаж во образование.

Само нека се подготват добро затоа што на вторачињата (деца од 7 години) ќе треба да им објаснат кои се задолженијата на овие „функционери“ во одделението, кои компетенции треба да ги имаат за да се пријават за кандидати, како да напишат мотивационо писмо за нивната кандидатура (а пред тоа онака експресно да ги описменат), како да соберат потписи од нивните исто така неписмени поддржувачи ( најмалку 1/5 од учениците), како да ги убедат своите соученици дека баш тој е правиот избор за претседател на паралелката и најдобро ЌЕ се бори за нивните права.

Ај во ова можеби и ќе успеат, ќе зборуваат, објаснуваат па кој разбра, разбра. Родителите ќе пишуваат мотивациони писма, ќе ги учат да се потпишуваат и да се фалат како они се најпаметните и најспособните, и ќе умеат да ги бранат и да се изборат за ученичките права како претставници во Ученичкиот парламент, заедно со сите останати претседатели од II до IX одд. ( само да Ви напоменам дека учениците на оваа возраст го сваќаат концептот обврска, ама со правата некако тешко оди) .

Ама по славниот избор нека останат во одделението и нека го смират плачот на децата – кандидати кои не се избрани. Нека им кажат дека тоа е демократски и за следниот избор да се потрудат повеќе. Нека ги поправат скршените пријателства поради тоа што некое другарче не му се потпишало на листата или затоа што не гласало за него. Ќе речете па „гласањето ќе биде тајно“, да, ама сомнежот е пострашен од знаењето. Нека ги убедат дечињата дека изборот помина и дека они сега треба да продолжат и сите да бидат другарчиња, да не се подвојуваат и групираат, да си помагаат меѓусебно, да седат во иста клупа, да си ја делат ужинката се до следниот демократски избор на претседател.

Аааа! Да не заборавам и нека одржат и една родителска средба и нека ги убедат разлутените родители, баби и дедовци, тетки и стрини дека изборот не бил наместен.

Алооооо, што си замислувате бе Вие, од седумгодишна возраст сакате да образувате политичари? Не сте нормални!

Учителка:

Тања Метикош

procedura za izbor

kriteriumi i obvrski

dokumenti za prijavuvanje

Игра- Парови броеви до бројот 10

Игра, парови броеви до бројот десет. Со топот треба да го погодиш бројот што заедно со бројчето од топот го прават збирот 10. На пример ако во топот го има бројот 8 треба да се погоди бројот 2 затоа што 8 + 2 = 10.

Screenshot_1

ЗА УЧЕНИЦИТЕ – ИЗВОР НА ЗНАЕЊЕ, ЗА КРЕАТИВНИТЕ НАСТАВНИЦИ – ИЗВОР НА ИДЕИ.

ШКОЛСКА ТОРБА

БЛОГ ЗА УЧИТЕЉЕ

ИЗВОРЧЕ - МАКЕДОНИЈА

ЗА УЧЕНИЦИТЕ - ИЗВОР НА ЗНАЕЊЕ, ЗА КРЕАТИВНИТЕ НАСТАВНИЦИ - ИЗВОР НА ИДЕИ.

Pogled kroz prozor

Digitalni časopis za obrazovne stručnjake

Twitterova družina

nove tehnologije u nastavi

Lidijin kutak

O svemu što bi moglo zanimati obrazovne stručnjake

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Mатематиком до снова

занимљиви задаци, такмичењa...

Настава 2.0

Примена на Веб 2.0 во настава

Челичната Дама

за сите кои ја сакаат реалноста

%d bloggers like this: