Задачи и решенија – Дабар 2017

Колешки и колеги,

Ве советувам да си ги превземете задачите со решенијата од натпреварот „Дабар 2017“ затоа што ќе Ви бидат потребни за реализација на ТЕМА 5: ЗАПОЗНАВАЊЕ СО ИНФОРМАТИЧКИ КОНЦЕПТИ ПРЕКУ РЕШАВАЊЕ НА ЛОГИЧКИ НАТПРЕВАРУВАЧКИ ЗАДАЧИ (10 часа) по предметот РАБОТА СО КОМПЈУТЕР И ОСНОВИ НА ПРОГРАМИРАЊЕТО.

Цели:

  • да се запознае со различни логички натпреварувачки задачи и начинот на нивно решавање
  • да се оспособи за самостојно решавање на логички натпреварувачки задачи
  • да се запознае со бројни информатички концепти преку анализа на поврзаноста на пример задачи со соодветните концепти

Активности и методи:

Секој час треба да се реализира преку презентирање на учениците на една или неколку задачи (пр. задачи на www.bebras.org, односно задачи од натпреварот Дабар за соодветното ниво) и нивно решавање од учениците. Потоа треба да следат објаснувања и дискусии  за постапки на решавање на зададените логички натпреварувачки задачи.

Во следниот дел од часот треба да се обрне внимание на запознавање на учениците со поврзаноста на логичките задачи со принципите, идеите и концептите во информатиката.

Ова е линкот каде што можете да го превземете прирачникот

http://dabar2017.talent.mk/dabar2017.pdf

Прирачник и учебник

Оваа литература е наменета за предметна настава. Прирачникот е наменет за наставниците кои го предаваат изборниот предмет „Програмирање“  а учебникот е за учениците од петто осмолетка по предметот „Информатика“. Но како што немаме никаква литература и овие можат да ни се најдат.

informatika_5_mk – учебник

programiranje- прирачник

Материјали од обуката за IV одд. за предметот Работа со компјутер и ….

Здружението на информатичари ги објави материјалите од обуката за IV одд  по  предметот Работа со компјутер и основи на програмирањето.

Материјалите можете да ги превземете на овој линк

http://zim.mk/obuka2016/ 

Неофицијален – ориентационен календар за учебната 2016- 17 год.

Бидејки МОН и БРО не го објавуваат календарот за новата учебна година тогаш кога ни е потребен т.е. кога ги изработуваме нашите распореди и програми за работа, еве јас направив календар за новата учебна година. Се надевам дека ќе Ви помогне при планирањето но имајте на ум дека не е официјален затоа што немам информација за крајот на првото полугодие и почетокот на второто, но вака беше најлогично, затоа што само на овој начин има до 10 Јуни 180 работни денови. Ви посакувам успешна работа.

KALENDAR 2016 – 17 god.

Материјали од обуката Cambridge за IV и V одд.

Материјалите ќе ги најдете на овој линк

https://drive.google.com/folderview?id=0B1dgPoiEqgWQMC1vNzZOWmJBZEU&usp=sharing

Прирачници за формативно оценување

Formativno_ocenuvanje_kaj_ucenicite_so_poteskotii_vo_ucenjeto-_MK

Formativno_ocenuvanje_vo_oddelenska_nastava-_MK

Formativno_ocenuvanje_kaj_ucenicite_so_poteskotii_vo_ucenjeto-_ALB

Formativno_ocenuvanje_vo_oddelenska_nastava-_ALB

ПРАВИЛНИК за основните професионални компетенции на наставниците во основните и средните училишта по подрачја

Доколку сакате да се запознаете со основните професионални компетенции кои треба да ги поседувате за да ја извршувате наставничката професија, превземете го павилникот кој е донесен и ќе се применува од наредната учебна година.

Pravilnik za osnovnite profesionalni kompetencii na nastavnicite

ИСТРАЖИ ЈА ШУМАТА ПРЕКУ ИГРА – прирачник за едукација и запознавање со македонските шуми преку игра

Предговор
Овој прирачник е наменет за сите кои работат со деца од предшколска (прикладен е и за учениците од I, II, III одд.) возраст, а сакаат да го прошират својот репертоар на активности под отворено небо. Тежиштето на овој прирачник лежи во запознавање на
различни животни средини, шума, ливада, поток, бара и преку непосредно
доживување на природата…

Istrazi ja shumata preku igra – priracnik

Врска

Драги колешки и колеги еве една  „НОВА“ ( барем  за мене) прекрасна страница со многу корисни  содржини и квалитетно изработени наставни листови, презентации, подготовки. Оваа страница е дело на колешката Нела Слезенкова Никовска. Колку што можев да забележам најмногу корист од неа ќе имаат колешките кои водат IV  и  V одделение. На крај морам да кажам дека се лутам на оние колешки кои знаеле за оваа страница  а тоа не го споделиле со останатите. Досега во ниедна од групите не сретнав линк од оваа страна, а верувајте секојдневно прегледувам се по ред. ГОЛЕМО БЛАГОДАРАМ ДО КОЛЕШКАТА НЕЛА ШТО СО НАС НЕСЕБИЧНО ГО СПОДЕЛУВА СВОЕТО ЗНАЕЊЕ И СВОЈОТ ТРУД!

http://veselaucilnica.ucoz.com/index/prirachnici_za_nastavnici/0-25

https://www.facebook.com/pages/Cheerful-classroom-%D0%92%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0/1389541644618786?notif_t=fbpage_fan_invite

Среднорочни планирања по математика за II полугодие

MATEMATIKA I ODD_VTORO POLUGODIE

MATEMATIKA II ODD_VTORO POLUGODIE

MATEMATIKA III ODD VTORO POLUGODIE

Настава за да се научи – водич за наставници

Учењето ги засега сите и секого; сите минуваме низ времиња на интензивно учење.
Традиционално, учењето го поврзуваме со училиштето, т.е. со нашиот прв контакт со еден
свесен, интензивен и несаморешавачки начин на учење. В училиште не сме учеле секогаш
затоа што сме сакале да учиме, затоа што сме биле љубопитни да откриеме нешто повеќе
или затоа што сме имале потреба да ја развиеме таа нова вештина која од нас ќе направи
бр. 1 на игралиштето. Во училиште моравме да го научиме она што наставникот го бараше
од нас и она што од наставникот се барало или за што бил обучен од страна на своите над-
редени или неговите едукатори. Неретко, учењето стануваше апстрактно. Нашето учење
одеднаш престана да биде поттикнувано од барањата на реалниот живот и сè почесто не
успевавме да разбереме што ќе правиме со стекнатото знаење и зошто треба да учиме
нешто без да знаеме за што ќе ни служи. Од нашите наставници зависеше колку ќе успеат
да ја направат видлива таа витална врска и да го одржат нашиот природен ентузијазам за
учење, истражување, инвенција и испробување на непознатото. Некои од нив беа многу
успешни, други помалку; ние можеме да се сетиме и на едните и на другите.

teaching_for_learning_mac

Cambridge

Наставниците од првата генерација кои ги посетија и ги посетуваат обуките за реализирање на наставните програми по математика и природни науки според Кембриџ програмата, ги објавуваат своите трудови (дневни подготовки) во новоотворената група на ФБ. Јас решив да ги соберам и класифицирам по предмети и одделенија и да ги објавам на оваа страна. Збирката ќе ја дополнувам како што колешките ќе објавуваат. На овој начин ќе формираме база од подготовки која ќе ни ја олесни работата. Искрено се надевам дека колешките нема да ми замерат што ги превземам нивните трудови. Трудовите ги објавувам во нивната изворна форма без никакви измени (освен во именувањето на документите за полесно пронаоѓање на потребната подготовка)

I одделение

МАТЕМАТИКА

 

ПРИРОДНИ НАУКИ

PN Delovi na teloto I

PN istrazuvanje – mirisi I

PN Setila I

PN – Vodootpornist na materijalite I

setila za miris- prezentacija

II одделение

МАТЕМАТИКА

MAT. Broj i reshavanje problem II

MAT 3D formi II

MAT 3D nastaven list II

MAT -Broevi do 100 II

MAT – Broevi megu polni desetki II

MAT osnovni i redni broevi II   Redni broevi

 

ПРИРОДНИ НАУКИ

PN Karakteristiki na materijali II

PN prirodni i vestacki izvori na svetlina – II

Samoocenuvanje – prirodni i vestacki izvori na energija

PN Rastvoruvaci II

PN Tegnenje i gmecenje II

 

III одделение

МАТЕМАТИКА

MAT – 2 D formi III

MAT – broevi do 20 III

MAT Merenje III

MAT – merenje, reshavanje problem III

MAT Merki za dolzina III

ПРИРОДНИ НАУКИ

PN delovi na rastenija 2 III

PN Delovi na rastenija III

PN Dvizenje 2 III

PN Dvizenje III

Dvizenje

PN – So voda ili bez voda III

Cambridge

Наставниците од првата генерација кои ги посетија и ги посетуваат обуките за реализирање на наставните програми по математика и природни науки според Кембриџ програмата, ги објавуваат своите трудови (дневни подготовки) во новоотворената група на ФБ. Јас решив да ги соберам и класифицирам по предмети и одделенија и да ги објавам на оваа страна. Збирката ќе ја дополнувам како што колешките ќе објавуваат. На овој начин ќе формираме база од подготовки која ќе ни ја олесни работата. Искрено се надевам дека колешките нема да ми замерат што ги превземам нивните трудови. Трудовите ги објавувам во нивната изворна форма без никакви измени (освен во именувањето на документите за полесно пронаоѓање на потребната подготовка)

I одделение

МАТЕМАТИКА

 

ПРИРОДНИ НАУКИ

PN Delovi na teloto I

PN istrazuvanje – mirisi I

PN Setila I

PN – Vodootpornist na materijalite I

setila za miris- prezentacija

II одделение

МАТЕМАТИКА

MAT. Broj i reshavanje problem II

MAT 3D formi II

MAT 3D nastaven list II

MAT -Broevi do 100 II

MAT – Broevi megu polni desetki II

MAT osnovni i redni broevi II   Redni broevi

 

ПРИРОДНИ НАУКИ

PN Karakteristiki na materijali II

PN prirodni i vestacki izvori na svetlina – II

Samoocenuvanje – prirodni i vestacki izvori na energija

PN Rastvoruvaci II

PN Tegnenje i gmecenje II

 

III одделение

МАТЕМАТИКА

MAT – 2 D formi III

MAT – broevi do 20 III

MAT Merenje III

MAT – merenje, reshavanje problem III

MAT Merki za dolzina III

ПРИРОДНИ НАУКИ

PN delovi na rastenija 2 III

PN Delovi na rastenija III

PN Dvizenje 2 III

PN Dvizenje III

Dvizenje

PN – So voda ili bez voda III

Упатство за планирање на наставата – Природни науки

Upatstvo za planiranje Prirodni nauki_1 odd

Upatstvo za planiranje Prirodni nauki_2 odd

Upatstvo za planiranje Prirodni nauki _3 odd

Блог – Современо образование

Овој блог е на нашиот колега – Иле Михајловски ( одделенски наставник) . Во неговиот блог ќе најдете многу натписи кои ќе Ви помогнат  посебно во работата со децата со посебни потреби.

http://ilemihajlovski-nastava.blogspot.com/

I – IV

Oд I – IV е страница во која ќе најдете мноооогу учебници, наставни листови, задачи по математика но и по други предмети. Покрај тоа има и натписи поврзани со оценувањето. Истражувајте!

http://www.scoop.it/t/skola-svasta?page=2

Hot Potatoes – Жешки компири

Hot Potatoes – Жешки компири е пакет со 6 апликации кои овозможуваат да креирате интерактивни задачи со: повеќекратен избор, испревртена реченица, крстозбор и др. Пакетот е бесплатен и можете да го превземете и инсталирате на Вашиот компјутер од овој линк

http://hotpot.uvic.ca/index.php#downloads

Напомена: Пакетот не успеав да го инсталирам во Linux но успеав во Windows, за среќа изработките функционираат во Linux што значи може да функционираат на наставничко компјутерче а на ученичките уште не е проверено.

Крстозборот изработен со оваа апликација ќе биде објавен во ФБ групите за одделенска настава.

 

 

Скали на проценка за следње на усното изразување во I одд.

SKALI NA PROCENKA ZA MAKEDONSKI

Овој инструмент  содржи скали на проценка за усно: одговарање на прашања, раскажување и прераскажување, драматизирање, поставување прашања. Служи за следење но и за сумарно оценување е затоа што можете исказите (постигањата)  да ги превземете и  вметнете во сумарната оценка. Инструментот може да се прилагоди за погорните одделенија.

ПС Верувам дека табелата ќе Ви биде изместена но ќе си ја прилагодите на сопствениот компјутер. 🙂

Критериуми за оценување на поведението

И покрај тоа што во нашето образование намалено поведение се изрекува како педагошка мерка по одреден број направени неоправдани изостаноци или забелешки за несоодветно однесување, сметам дека за сите нас е корисно да се запознаеме со овие критериуми кои ги превземав  страницата на ОУ “Херој Радмила Шишковић” . Сметам дека овие критериуми можат да помогнат за формирање на описна оценка во делот за социјализација.

Критериуми за поведение